RSS

Biomarkerji in rak na dojki

10 Mar

Nekaj let nazaj ko je ameriški vladni projekt »HGP – Human Genome Project« dokončno objavil razvozlano informacijo o človeški DNA, so raziskovalci malo kasneje identificirali gene BRCA 1 in 2, HER2 in CYP2D6 svet se je veselil, da so naredili ogromen korak v smeri hitre identifikacije in zdravljenja raka na dojkah. Z identifikacijo odgovornih genov, je v svetu zavladala zavest, da je le vprašanje časa, kdaj lahko farmacevtska industrija začne razvijati zdravila namenjena hitri identifikaciji in targetiranemu zdravljenju rakavih obolenj. V svetu se je pojavilo vse več govora o biomarkerjih – substancah, ki bodo omogočile preprečevanje nastanka rakavih obolenj.

Biomarkerji so substance, katerim lahko v organizmu sledimo in so namenjene pregledu funkcij organov v telesu ali pregledu drugih aspektov zdravja osebe – predvsem omogočajo, da bolezni »ujamemo« preden naredijo preveč škode. Biomarkerji so spremenili celotno dojemanje zdravljenja bolezni, kar lahko spremljamo predvsem na spreminjajočih se standardih odkrivanja raka na dojkah.

Rak na dojkah je druga najbolj pogosta vrsta raka med populacijo in najbolj pogost tip raka, ki se pojavlja pri ženskah. Od leta 1990 dalje je veljalo, da je najbolj zanesljiv način diagnostike raka preventivna mamografija, rentgensko napravo za hitro presejanje bolnikov. Problematika metode, na podlagi norveškega screening programa je predvsem, da je zmanjšala mortaliteto pacientk le za 10 % in tako predvsem vzpodbuja svet, da išče nove načine diagnostike, ki bodo inovirali področje in uspeli odločilno zmanjšati stopnjo smrtnosti med pacientkami z genetsko predispozicijo raka na dojki.

Biomarking je eden izmed načinov, ki je vsaj na manjšem delu populacije pokazal kar nekaj prednosti. Za peščico bolnic, ki bodo v prihodnosti zbolele za rakom povezanim z genom BRCA 1/2 (10 % vseh primerov) je biomarker omogočil 75 % točnost pri napovedih raka in tako omogočil boljše odkrivanje in tudi možnosti hitrega zdravljenja. Problematika, ki se pa pri tem pojavi je vidna v kombinaciji različnih genetskih dejavnikov, ki vplivajo na nastanek raka. Veliko bolnic s tovrstno metodo enogenskega biomarkerja še vedno ostane neodkritih, saj zahtevnost rakavih obolenj zahteva tudi temu primerno rešitev, kot je iskanje biomarkerjev z multigenskim delovanjem. Najnovejše »multi parallel sequencing« tehnologije, kot so Oncotype DX (proučuje sodelovanje 21 genov in možnosti razvoja rakavih obolenj) ali MammaPrint (osredotoča se na 70-genski podpis raka) sporočajo, da s pomočjo spremembe identifikacije iz enogenetske analize na multigenetsko identifikacijo pridobi diagnostika na vrednosti za vse primere, ne le nekaj mejnih primerov. Tako metode Oncotype in MammaPrint omogočajo 15 – 30 % izboljšanje v napovedi rakavih obolenj in tudi doprinesejo k zmanjšanju nepotrebne kemoterapije in vnosu strupenih snovi v telo. Torej so ugotovitve posameznih znanstvenih ekip večje farmacevtske družbe, kot so Genomic Health ali Agenda pripeljale do naslednje stopnje, ki koristi vse širšemu aspektu družbe.

Torej zaključek je jasen: medicinska diagnostika je naredila pomik v mišljenju od tistega, ki le nemo z mamografom spremlja bolezen do aktivnega preprečevalca bolezni s hitro identifikacijo na podlagi genetskega kariotipa (genetske slike). Seveda so odprta vprašanja: Ali bomo vedeli iznajti prave genetske teste za preostali 70 % bolnikov z rakom na dojki, ali obstaja način kako popolnoma preprečiti potrebo po kemoterapiji pri bolnikih in konec koncev, kako prilagoditi razvoj biomarkerjev splošni populaciji (ne le bolnikom z rakom na dojki). S sodelovanjem raziskovalcev, podporo vlad in zagnanostjo farmacevtskih družb, nas nejasna vprašanja predvsem vzpodbujajo, da začnemo misliti »izven škatle« in spremljati napredke na področju vede, ki se v Sloveniji še ni uveljavila – biomarkinga. Kajti inovativni pristopi k zdravljenju so tisti, ki bodo zviševali možnost preživetja za nas.

 

 
Komentiraj

Posted by na 10 marca, 2011 in Uncategorized

 

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Google photo

Komentirate prijavljeni s svojim Google računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s

 
%d bloggers like this: